Madencilik Teknolojisi Programı Tanıtımı


MADENCİLİK TEKNOLOJİSİ  PROGRAMI

Program Tanıtımı

Madenlerimizin ekonomik ve verimli şekilde, çevre bilinciyle işletip, dünya ve ülke ekonomisine kazandırılması günümüzde büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle, madenlerin bulunup, uygun teknolojik yöntemlerle işletilip, cevher hazırlama ve zenginleştirme yöntemleri kullanarak endüstrinin ihtiyacı olan hale getirilmesi son derece önemlidir. Dolayısıyla madencilik sektörünün, nitelikli, gelişmelere uyum sağlayabilen, iş disiplinine sahip, ilgili araç, gereç ve malzemeyi kullanabilen, mühendis ile işçi arasındaki mesleki boşluğu doldurabilecek eğitimli ara elemanlara ihtiyacı vardır.

Dokuz Eylül Üniversitesi Madencilik Teknolojisi Programı, nitelikli teknikerlerin yetiştirilmesi başta olmak üzere, madencilik sektöründe önemli bir yere gelmiş olan ülkemizin, bilimsel temellere dayalı teknik eleman ihtiyacını karşılamak ve madencilik sektörünün problemlerine çözüm geliştirmek amacıyla Dokuz Eylül Üniversitesi Torbalı Meslek Yüksekokulu bünyesinde kurulmuştur. Her yıl yaklaşık 30 öğrenci alınmaktadır. Sayısal, sosyal ve mesleki alanda zorunlu-seçmeli tüm dersleri ve stajları başarı ile tamamlayanlar “Maden Teknikeri” olarak mezun olmaktadır. Program madenlerin tanınması, aranması, işletilmesi, hazırlanması ve zenginleştirilmesi konularında uygulamalı eğitime dayalı teknikerler yetiştirmektedir. Öğrencilerimiz, laboratuvar ve arazi uygulamaları ile mesleki becerilerini arttırırlarken, yılsonu stajlarıyla da öğrendiklerini pratikte uygulama ve inceleme imkânı bulurlar. Mezun olan öğrencilerimiz madencilik ile ilgili kamu ve özel sektörde iş bulabilirler.

Misyonumuz

Üniversite-endüstri işbirliğine dayalı çağdaş eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetleri yürüten, tüm bu çalışmaları uluslararası ilişkililerle geliştirerek sürdürebilir kılan, ulusal alanda önde gelen, dünyada saygın bir madencilik teknolojisi programı olmaktır.

Vizyonumuz

Evrensel değerler ışığında, bilim, teknoloji ve kişisel birikimlerden yararlanarak uluslararası düzeyde hizmet verebilecek donanıma sahip teknikerler yetiştiren, çağdaş eğitim ve araştırma stratejilerinin oluşturulması ve uygulamasında önde gelen, dünyada yetkinliği kabul edilen bir bölüm olmaktır. Teknikerlere maden teknolojileri konusunda teknik beceri kazandırmak, madende üretim gerçekleştirilmesinden, çevrenin ve doğal yaşamın korunmasına, üretimde verimliliğin arttırılmasına, üretim maliyetinin düşürülmesine yönelik ön bilgiler vermek madencilik faaliyetlerini bilimsel temellere oturtmuş dinamik teknik elemanlar yetiştirmektir.

Program Çıktıları

1 : Matematik, fen ve analitik bilgilerini madencilikle ilgili deneylere uygular.
2 : Maden teknolojisi hakkında temel kavramları bilir.
3 : Madenleri tanır ve temel özelliklerini bilir.
4 :  Madenlerin aranmasını ve üretim yöntemlerini bilir.
5 :  Madenlerin hazırlanması/zenginleştirilmesi için uygun yöntemleri bilir.
6 :  Madenlerin üretimi ve hazırlanması/zenginleştirilmesi ile ilgili makine-ekipmanı bilir.
7 :  Maden teknolojisi ilgili laboratuvar deneylerini uygulayabilir ve rapor haline getirebilir.
8 :  İş güvenliği, insan sağlığı ve çevre koruma ile ilgili tedbirleri bilir ve uygular
9 : Bilgi teknolojilerini ve iletişim araçlarını kullanabilir.
10 : Ekip çalışmasına yatkındır, yaratıcıdır, kolay iletişim kurar.

Programın Yüksekokuldaki Alt Yapısı

Yüksekokulumuz, kütüphane, kantin, futbol sahası, modern donanımlı derslikleri, 250 kişilik konferans salonu ile eğitim için Kaya Mekaniği Laboratuvarı, Sondaj Uygulama Şantiyesi, Cevher Hazırlama ve Zenginleştirme Laboratuvarı, Jeoloji ve Mikroskop Laboratuvarı ile eğitim yapmaktadır.

Programdan Mezun Olanların Çalışma Olanakları

Madencilik Teknolojisi programından mezun olan öğrencilerimiz, kamu ve özel sektörlerin madencilik ile ilgili kuruluşlarında Maden Teknikeri olarak çalışabilirler.

 

Programda Görevli Akademik personel

Bölüm Öğretim Elemanları
Ünvanı ,Adı, Soyadı Email Telefon (Dahili) Uzmanlık Alanları
Prof. Dr. Ece KILINÇ AKSAY (Bölüm Başkanı) ece.kilinc@deu.edu.tr 161 Cevher Hazırlama ve Zenginleştirme
Doç. Dr. Vehbi ÖZACAR vehbi.ozacar@deu.edu.tr 156 Maden Mekanizasyonu ve Maden Sondajları
Öğr. Gör. Kamil BOSTANCI kamil.bostanci@deu.edu.tr 155 Kimya
Öğr. Gör. Hasan Eray YAMAN                          (Program Başkanı) hasaneray.yaman@deu.edu.tr 127 Kaya mekaniği, Delme-Patlatma, Açık ve Kapalı Maden İşletme Planlaması

Font Boyutunu Değiştir
Kontrast